Konvektomat je profesionálne kuchynské zariadenie, ktoré (okrem iného) kombinuje vlastnosti teplovzdušnej a parnej rúry. Tým pádom môže produkovať ako suché, tak vlhké teplo alebo ich kombináciu, a to pri rôznych teplotách. Je teda vhodný pre mnoho spôsobov tepelnej úpravy jedál, vrátane pečenia, vyprážania, grilovania, varenia v pare, alebo blanšírovanie. Medzi výhody tejto technológie môžeme radiť krátke časy varenia a šetrnejší spôsob úpravy pokrmov, ktoré obe vedú k vyššej nutričnej hodnote pripravovaných jedál a zachovanie vyššieho množstva vitamínov, v porovnaní s bežnými spôsobmi tepelnej úpravy.
Hlavnými spôsoby prevádzky sú para, horúci vzduch, a alebo ich kombinácie. Toto vedie k možnostiam pečenia pri nastavení úrovne vlhkosti, vďaka čomu je možné pokrmy pripravovať šťavnatejšie a chutnejšie.

Konvektomaty môžeme deliť podľa nasledujúcich kritérií:
1. podľa systému pre vytváranie pary:
– nepriame vyvíjanie pary / vodná para vzniká v samostatnom parnom generátore,
– priame vyvíjania pary / voda je vstrekovaná priamo do priestoru ventilátora na vykurovacie telesá, z ktorých sa vďaka vysokej teplote odparuje,
2. podľa spôsobu ovládania:
– mechanické,
– elektromechanické,
– elektronické,
3. podľa kapacity:
– malé (3-6 políc),
– stredné (6-10 políc),
– veľké (12-24 políc).

Výhody používania konvektomatov:
– možnosť kontrolovať ako teplotu tak vlhkosť
– možnosť pripravovať rôzne jedlá v rovnakom čase, bez toho, aby dochádzalo k zmiešavania chutí
– možnosť pripravovať jedlá bez tuku
– úspora miesta vďaka kombinácii rôznych spotrebičov
– úspora energie
– úspora nákladov na pracovnú silu
– schopnosť samočistenia

Konvektomaty podkategórie

Zobrazených 1–32 z 43 výsledkov