Vyššie uvedené videá Vám predstavujú náš sortiment mlynčekov na mäso počas prevádzky. Mleté mäso je pravdepodobne najvšestrannejšie použiteľná surovina mäsa z našej kuchyne. Milujú ho dospelí či deti, rýchlo a jednoducho pripraviteľných receptov je na nespočítanie.
Mleté mäso, ako aj názov nám napovie, že ide o mäso, ktoré sa zomelie pomocou mlynčeka a môže byť bravčové, hovädzie alebo ich kombinácia, teľacie, ale aj jahňacie a hydina. Ozajstným klasikom medzi jedlami z mletého mäsa sú fašírky, ale toto rozhodne nie je všetko…
Druhy mletého mäsa
Bravčové mleté mäso je najtučnejšie (asi 20%), vďaka tomu je aj šťavnaté, chuť je menej intenzívna, je lacné a kvôli týmto faktom je aj veľmi obľúbené. Ak chceme dbať na obsah tuku, pre prípravu mletého mäsa vyberme chudšie mäso (napr. stehno). Nikdy nekonzumujme surové alebo polohotové mäso!
Obsah tuku v prípade bravčového mäsa je nižší (14%), má intenzívnejšiu chuť, vyšší obsah zinku, železa, vitamínu B12 a bielkovín. S veľmi nízkym obsahom tuku disponuje vysoko kvalitné mäso, ktoré sa používa pre prípravu tatárskych biftov a môže sa konzumovať aj v surovom stave. Avšak uistite sa aby konzumované mleté surové mäso bolo kvalitné, čerstvé a chladené. Chuť mletého mäsa pripravené z teľacieho mäsa je jemnejšia, mimochodom ho môžeme použiť podobne ako hovädzie mäso (bohužiaľ je aj drahšie).
Mleté mäso pripravené z hovädzieho a bravčového mäsa je ideálna kombinácia a je vhodná na prípravu niekoľkých receptov.
Mleté mäso z hydiny obsahuje najmenej tuku (5%), zväčša sa pripravuje z morčacieho stehna. Samozrejme, kuracie mäso tiež môžeme zomlieť, ale k tomu môže dôjsť takmer iba s vlastným domácim mlynčekom, nakoľko v obchodoch nie je dostupné. Kvôli prípadnej salmonele sa odporúča použiť mäso okamžite a čerstvo.
Mleté mäso z jahňaťa je v obchodoch menej dostupné a aj v prípade tohto mäsa, ako aj pri kuracom mäse môže byť riešením domáce mletie. Obsah tuku sa môže meniť podľa používaných druhov mäsa (4-20%). Chuť je veľmi intenzívna a najlepšie sa kombinuje s cesnakom.
Nakupovanie – skladovanie
• Mleté mäso sa môže pripravovať iba z väčšieho kusu mäsa, ktoré musí byť čerstvé. Tieto väčšie kusy mäsiar nakrája na kocky a zomelie ich alebo zakúpime už vopred zabalené. Mleté mäso nikdy nemôže byť so zmrazeného mäsa! K niektorým jedlám môžeme ponúkať dvojnásobne zomleté mäso, nakoľko štruktúra mäsa bude ešte jemnejšia.
• Mleté mäso musí byť vždy chladené, najlepšie je mäso prepravovať v chladiacich boxoch a podľa možnosti použiť mäso už v deň dodania. Aj v kuchyni, počas varenia skladujeme mleté mäso iba kratší čas. Väčšia časť mletého mäsa je totižto v kontakte so vzduchom a preto je veľmi citlivé.
• Pri nakupovaní mäsa dbajme na vôňu (musí byť neutrálna), farbu (nemôže byť šedá, ale tmavo ružová alebo červená) a mäso nemôže obsahovať suché kúsky.
• Bezpečnejšie je používať vlastný mlynček na mäso (v prípade môžeme použiť aj štiepkovač).
• Hlboko zmrazené (-18 °C) mleté mäso a z neho pripravené jedlo je možné skladovať po dobu 6 mesiacov. Čerstvo zomleté mäso zmrazme okamžite, zabaľme v menších kusoch tak aby nebol a ani nevnikal vzduch do vnútra balenia. Stlačme zabalené mäso ako sa len dá a takto sa mäso zmrazí rýchlejšie. Nezabudnime napísať na obal množstvo, dátum a typ mäsa! Hotové jedlá zmrazujeme tiež v menších kusoch, chladené a zabalené bez vzduchu. Rozmrazovanie vykonávame veľmi opatrne v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre s príslušným programom. V žiadnom prípade nie v izbovej teplote!
Príprava
Najpopulárnejší spôsob prípravy sú fašírky. Fašírky môžu byť menšie guľky, môžu byť ploché a vo veľkosti pekáča alebo môžu byť takisto aj s náplňou alebo bez náplne. Náplň môže byť octová uhorka alebo vajce, ako napr. fašírky s vajcom. Mleté mäso často používame na prípravu cestovín alebo omáčok, ako napr. omáčka bolognese, čo je najväčším favoritom detí a je nepredstaviteľná bez mletého mäsa. Tento fakt nám tiež ukazuje, že jedným z najobľúbenejších „partnerov“ mletého mäsa sú paradajky. Samozrejme môžeme používať mleté mäso aj ako náplň pre kuracie alebo bravčové mäso a zeleninu. Rýchly a jednoduchý spôsob varenia je lístková alebo závinová kombinácia s mletým mäsom, ako napr. kapustové závinové mleté mäso alebo mexická pizza. Takmer všetky kuchyne na svete používajú vo svojich receptoch mleté mäso, myslime iba na naše prázdninové spomienky:
čevapčiči, moussaka, hamburger, chili on carne.
Okrem klasických fašírok alebo menších guliek môžeme kašovitú hmotu z mletého mäsa upiecť aj vo formičkách na pečenie, ako napr. srdcová alebo bábovková forma. Týmto spôsobom bude pripravované jedlo veľmi dekoratívne. Pre deti alebo na rôzne party môžeme pripraviť muffiny z mletého mäsa. Náplň pripravenú z mletého mäsa môžeme zakrútiť do kelových listov, šunky, slaniny ale aj do cestovín. Fašírkové guľôčky môžeme upiecť aj v rúre a takto sa zbavíme zbytočných ťažkostí vzniknuté z pečenia v oleji. Položme fašírky do pekáča s papierom pre pečenie a začnime piecť pri teplote 190 °C zhruba 20 minút závisle od veľkosti fašírok. V polovici času pečenia otočke fašírky. Táto metóda je praktická ak čakáte hostí. Fašírky môžeme ľahšie formovať, ak ponoríme ruky do vody. Pre zmenu namiesto formovania guliek natiahnime fašírky formované do rolád na tenké drevené paličky (šašlik palice). Veľmi atraktívne riešenie a táto „hra“ sa bude páčiť aj deťom.
Mleté mäso v stravovaní
Mleté mäso obsahuje bielkoviny a životu nevyhnutné aminokyseliny, vitamíny, najmä typu B. Dôležitý zdroj železa. Vitamín C pomáha prijímať viacej železa a preto sa odporúča jesť fašírky so zeleninou alebo šalátom. V záujme zachovania nášho zdravia dbajme na to, aby sme jedli mleté mäso pripravené z kvalitného mäsa (nie príliš tučné), so správnou metódou varenia (s menším obsahom tuku), v správnom množstve a pokiaľ je to možné so zeleninami alebo so šalátom.