Cestoviny podľa Vašich predstáv

Prístroj, ktorý vymiesí v priebehu niekoľkých minút a vytvárá vaječné cestoviny rôznych druhov a veľkostí. Výrobníky cestovín sú vhodné do prevádzok, ktoré chcú ponúknuť cestoviny vlastnej, domácej výroby.

1. CESTOVINA GNOCCHI
Význam: pravdepodobný pôvod zo slova nocca „články prstov“
Krajina pôvodu: Campania (dizajnová cestovina)
Priemerná veľkosť: dĺžka 25 mm a šírka 16 mm
Známa je na celom svete a najčastejšie sa pripravuje ako čerstvá haluška. Gnocchi sa pýši s viac storočnou históriou a môže sa pripraviť z rôznych surovín. Jedinečný tvar halušky priam láka pripraviť cestovinu v rúre s hocijakou omáčkou.

2. MACCHERONI CESTOVINA
maccheroni 8,5
Význam: „cestovina podobná pletacej ihlice“
Krajina pôvodu: celé Taliansko
Priemerná veľkosť: stále iný
Cestovina Makaróny ako taká nie je veľmi používaná v Taliansku, skôr v krajinách s jazykom anglickým, presnejšie v Amerike, kde takto nazývajú menšie cestoviny s dierkami ohnuté do tvaru lakťov. Ak sa pozrieme na (možno na prvý pohľad komplikovaný, ale pôvodne veľmi jednoduchý) taliansky systém cestovín, samotný výraz Maccheroni zakrýva viacej druhov cestovín a práve kvôli rozmanitosti výrazu je ťažko definovateľná. Skôr znamená cestovinu vo všeobecnosti, ako jeden konkrétne opísateľný tvar. Z pôvodu významu vyplýva, že počas vývoja cestovín v Taliansku používali názov Maccheroni pre rôzne druhy cestovín. Neskôr väčšina týchto cestovín získala vlastné, charakteristické meno, na základe oblasti, z ktorej pôvodne pochádzajú. Avšak vo všeobecnosti sa dá povedať, že Maccheroni je krátka, deravá a rovná alebo mierne zakrivená cestovina. Povrch môže byť hladký (Lisce) alebo vrúbkovaný (Rigate). Priemer však môže byť veľmi rozmanitý, od tenkého až po veľmi hrubý. Veľkosť priemeru záleží hlavne od miestnych tradícií oblasti z ktorej cestovina pochádza a taktiež aj od výrobcov, ale nezávisle od veľkosti, Maccheroni je všeobecne používaná krátka cestovina, ktorú je možné pripraviť s omáčkou, šalátom alebo dokonca aj v rúre pečeným rezancom.
3. CESTOVINY SPAGHETTI ALLA CHITARRAVýznam: „struny“
Krajina pôvodu: stredné a južné Taliansko
Priemerná veľkosť: šírka 1,7 mm a hrúbka 1,7 mm, dĺžka 250 mm
Inak povedané: Maccheroni alla Chitarra, Tonnarelli, Troccolli
Pre tradičnú prípravu cestovín sa pridávajú vajcia a najčastejšie k nej ponúkajú bravčové alebo jahňacie omáčky.

4. CESTOVINY BUCATINIVýznam: „deravý“ (z talianskeho slova buca alebo bucato)
Krajina pôvodu: stredné Taliansko (pravdepodobne)
Priemerná veľkosť: šírka 3 mm a uprostred dierka vo veľkosti 1 mm, dĺžka 250 mm
Skoro ako špagety… Také hrubé špagety, ktoré by sa nikdy neuvarili bez toho, aby sa vonkajšia časť nerozvarila sú vo vnútri deravé. Vďaka dierok, kam sa dostane aj horúca voda, táto cestovina sa uvarí rýchlejšie ako klasické špagety. Tak ako v prípade klasických špagiet, aj pri deravých existujú hrubšie (Perciatelli), ešte hrubšie (Maccheroncelli) a ešte hrubšie (Ziti), ba dokonca ešte hrubšie (Candele) varianty. Bucatini má veľmi bohatú históriu, ktorá siaha až do stredoveku a rovnako ako špagety, zohráva dôležitú úlohu v talianskej kulinárskej kultúre. Už aj v strede vytvorená dierka je vhodná na absorbovanie omáčok a túto vlastnosť skvele stupňuje fakt, že povrch cestovín je drsnejší, rovnako ako v prípade cestovín Penne (Bucatini Rigate). Kombinujte túto cestovinu s hrudkovitými a mäsitými omáčkami.

5. CESTOVINY BIGOLIVýznam: „húsenica“
Krajina pôvodu: Benátky
Priemerná veľkosť: hrúbka 2-3 mm a dĺžka 250-300 mm
Táto cestovina je hrubšia ako samotné špagety a má v sebe typické benátske črty. Je veľmi príbuzná k toskánským Pici cestovinám.
Jej rozmanitosť sa nachádza predovšetkým v základných surovinách. Najčastejšie sa vyrába z pohánky alebo z celozrnnej pšeničnej múky, zvyčajne s pridávaním kačacích vajec. Tradične extrudovaná na bronzovej forme, používajú čerstvo pripravené cesto, ktoré môže byť aj v sušenej forme. Povrch je rustikálny a drsný a preto je priľnavosť jednotlivých omáčok úplne výborná.

6. RISO
Význam: „ryža“
Krajina pôvodu: neznámy
Priemerná veľkosť: 6 mm
Inak povedané: Riso
Risi je menšia verzia cestovín Orzo, ktorá sa veľmi podobá na zrnko ryže. Pôvodne chceli touto cestovinou nahradiť ryžu, ktorá sa v Taliansku nepestovala. Pre toho, kto nemá rád ryžu, ale chce zachovať aspoň ilúziu, bude táto cestovina správnou voľbou. Najčastejšie sa používa ako cesto do polievok, ale je vhodná aj pre šaláty a tiež sa využíva aj ako príloha.

7. CESTOVINY FETTUCCINE
Význam: „malá stužka“
Krajina pôvodu: Lazio (Rím)
Priemerná veľkosť: šírka 4 mm, hrúbka 0,9 mm
Inak povedané: Fettuccini
Rozmerovo je takmer rovnaká ako Tagliatelle, ktorá však pochádza z oblasti Emilia-Romagna, a niekedy je o kúsok hrubšia. Vysušené Fettuccini sa vyrábajú s pridávaním vajec a durum múky a zvyčajne sa sušia v klbkovitom tvare. Fettuccine je vhodná takmer pre všetky druhy omáčok, ale najlepšie sa k nej hodia mäsité a rybacie omáčky.

8. FUSILLI
Význam: „vreteno“
Krajina pôvodu: južné Taliansko
Priemerná veľkosť: šírka 7 mm, dĺžka 52 mm
Ani pri tejto cestovine si nemôžeme položiť otázku: „Sliepka alebo vajce?“… Neobsahuje totižto ani sliepku, ani vajce. Fusilli nemá až takú dlhú tradíciu, ako sa na prvý pohľad pozdáva kvôli „kariére“, ktorú si v posledných desaťročiach vybudovala. Stala sa jednou z najpredávanejších cestovín. Vynikajúco sa hodí k studeným šalátom, ako aj k omáčkam rôznych druhov.

9. CESTOVINY GRAMIGNA
Význam: „malá burina“
Krajina pôvodu: Emilia Romagna (Bologna)
Priemerná veľkosť: výška zhruba 18 mm, šírka 12 mm
Inak povedané: Zitellini
Na tanieri je ale táto malá cestovina ozajstnou realitou. Najčastejšie sa používa ako cesto do polievok, ale tak isto je vhodná pre použitie s omáčkami, kde samotná cestovina nezohráva hlavnú úlohu, skôr pôsobí na tanieri ako doplnok.

10. CANELLONI
Význam: „veľká trstina“
Krajina pôvodu: neznáma
Priemerná veľkosť: dĺžka 100 mm a priemer 22 mm, hrúbka 1 mm
Inak povedané: Manicotti
Určite ste sa už stretli s touto veľkou cestovinou podobnou polievacej hadice a s najväčšou pravdepodobnosťou ju nazývali Canelloni. Ale rovnako sa môže stať, že na obale cestovín je napísané Manicotti. Pripravíte si svoju obľúbenú omáčku alebo náplň, napcháte do cestovinových rúrok, vložíte ich do misky, oblejete cestoviny s riedkou omáčkou, vložíte do rúry a v najlepšom prípade máte hotové jedlo do pol hodín. Najčastejšie sa tieto cestoviny pripravujú s pridávaním vajec a obyčajnej pšeničnej múky, ale vyrábajú ich aj s durum múky a bez vajec. Tip pre uvarenie cestoviny: varíme cesto po dobu 2 minút, potom rýchlo, ale opatrne vyberieme cestoviny a položíme ich do ľadovej vody, aby sa už ďalej nevarili. Týmto spôsobom sa vyhnete tomu, aby cestoviny pri napĺňaní praskli, ale pri pečení budú stále mäkké a pružné.

11. CESTOVINY CASERECCE
Význam: „.domáca“
Krajina pôvodu: Puglia
Priemerná veľkosť: dĺžka zhruba 4 cm, hrúbka 4 mm
Inak povedané: Casareccia
Dávnejšie a asi aj teraz túto cestovinu pripravujú na všetko odhodlaní výrobcovia vo vlastných domácnostiach, čo ukazuje aj pôvod významu. V dnešnej dobe však vyrábajú túto cestovinu písmena S na pásoch, s originálnym pôvodom z južného Talianska. Tvar S je ideálny na udržanie akejkoľvek omáčky.

12. CESTOVINY LINGUINI

 

 

 

Význam: „jazýčky“
Krajina pôvodu: Genova (Liguria)
Priemerná veľkosť: šírka 3-4 mm, hrúbka 2 mm, eliptický prierez s dĺžkou 250 mm
Neznámy tvorcovia tejto cestoviny určite nechceli napodobniť tvar elipsy, ale skôr hľadali jej podobu v prírode a takto vznikla prezývka „jazýček“. Táto extrudovaná forma vytvára prechod medzi kruhovými (špagety) a obdĺžnikovými (tagliatelle) cestovinami. Prakticky je úplne rovnaká ako cestovina Bavette, až na menšie veľkostné rozdiely. Na čo iné mohli vytvoriť túto cestovinu ľudia s talianskej Riviery, ak pre kombináciu s omáčkami z morských plodov. Ak chcete používať túto cestovinu podľa úctyhodnej tradície, konajte aj Vy podľa vyššie uvedených pokynov.

13. CESTOVINY SPAGHETTI


Význam: „malá špargľa“
Krajina pôvodu: Sporný. Viacerí si myslia, že pochádza z ázijských cestovín, ktoré priniesol Marco Polo, ale našli záznamy o cestovine aj zo skorších čias, ako samotná Marco Polova návšteva v Číne. Pravdepodobnejšie je, že predchodcu cestovín podobný špagetám priniesli do Európy saracén dobyvatelia. Túto teóriu podopiera fakt, že z Palerma, t.j. z oblasti Sicílie pochádzajú prvé zápisy ohľadom cestovín podobné špagiet.
Priemerná veľkosť: hrúbka 2 mm a dĺžka 250 mm
Je potrebné vysvetľovať napr. trojročnému dieťaťu, čo sú Spaghetti alebo ako ich u nás poznajú, špagety? Aj o polnoci, prebudený zo spánku vieme, že je to talianska cestovina, ktorá je dlhá, tenká a okrúhla (kruhový prierez). Samozrejme, že ju poznáme, nakoľko špagety sú najznámejšie a najčastejšie konzumované cestoviny na celom svete. Špagety sa už stali pojmom a natoľko sú späté s Talianskom, že kľudne môže figurovať ako prívlastok s významom: talian. Špagety môžu byť s rôznou hrúbkou a aj keď majú iný názov, budú to len vždy špagety. Môžu byť hrubšie, ako Pici (táto je veľmi hrubá) alebo Spaghettoni (tiež veľmi hrubá, ale nie až natoľko). Samozrejme môžu byť aj tenšie, ako napr. Spaghettini, Fedelini, Capellini, ktorá je tak tenká, že je už takmer neviditeľná, a samozrejme ostatné. Ale smerica je stále Spaghetti. Rozmanitosť veľkostí je podobná rozmanitosti základných surovín. Všeobecne sa špagety pripravujú s durum (alebo „tvrdá“ pšenica) múky, bez vajec. Okrem toho sa vyrábajú špagety z jemnej pšeničnej múky, celozrnnej múky, ryže, prosa, jačmeňa, pohánky, kukurice alebo dokonca zo sóje, zemiakov a podržte sa, z fazule a iných surovín. Tieto cestoviny ale nenazývame ako špagety.

14. CESTOVINY CAPELLI D´ANGELO


Význam: „vlasy anjelov“
Priemerná veľkosť: priemer 0,85 mm
Krajina pôvodu: Genova (Liguria)
Capelli je ľahká, krehká a skoro úplne bezváhová cestovina. Preto je nutné s ňou zaobchádzať veľmi opatrne. Čas varenia je najkratší, to znamená, že cestoviny neopusti ani na minútku, ak nechceš aby sa cestovina podobala na rozvarenú kašovitú hmotu. Často sa používa ako prísada do polievok. Môže byť dobrou voľbou aj ako príloha, môžeš k nej pripraviť aj rybaciu omáčku alebo omáčku z morských plodov. Vynikajúco nahradzuje ázijské cestoviny v ázijských jedál.

15. CESTOVINY PAPPARDELLE


Význam: „zožrať“
Krajina pôvodu: stredné Taliansko (pravdepodobne)
Priemerná veľkosť: šírka aspoň 11 mm
Táto cestovina, pôvodom z Toskánska je veľmi známa a populárna. Podobne k rezancom aj táto cestovina sa často pripravuje s pridávaním vajec. Veľmi široká a rezaná. Predovšetkým je vhodná pre mäsité alebo hríbové jedlá, najmä pre jedlá pripravované z diviny.

16. CESTOVINY TAGLIOLINI


Význam: „rezať“
Krajina pôvodu: región Emilia-Romagna a Marche
Priemerná veľkosť: šírka 6,5-10 mm spravidla
Tagliolini je dlhá a rúrkovitá cestovina. Pripravujú sa s vajcami. Tradičný pomer k jedným vajcom je 100 g múky. Nakoľko sa taglioni pripravujú ako čerstvé cestoviny, kvôli tomu sú pórovité a tvrdé a sú úplne ideálne k hustým omáčkam, hovädzím, teľacím, bravčovým a občas ku zajačím mäsom. Ďalej sú vhodné pre menej bohaté vegetariánske varianty, ako Briciole e Noci (omrvinky a semená), Uovo e Formaggio (vajce a syr), menej bohatá Carbonara alebo jednoducho Pomodoro e Basilico (paradajky a bazalka).

17. CESTOVINA PASTA SFOGLIA


Cestoviny do polievok sú preto skvelý „vynález“, pretože sú takmer na všetko využiteľné. Je vhodná pre hlavné jedlá, dezerty, olovranty, desiaty a iba „aj tak“. A v akej forme? Jedna z najjednoduchších využití je, ak cestovinu nakrájame na prúžky, posypeme syrom, sezamom, rascou alebo makom a vysmažíme. Môžeme do nej vložiť aj slaninu, uvariť rôzne náplne a v takomto prípade pripravte malé plnené formy vankúšikov. Jedna dobrá rada: uistite sa, aby náplň nebola príliš riedka, nakoľko môžu ľahko rozmočiť cestovinu.
Každému, kto miluje zmysluplnejšie, mäsité riešenia, odporúčame klasickú variantu s párkom, ale môžete ju naplniť aj s normálnou suchou klobásou, ba dokonca pre labužníkov je tu alternatíva aj so slaninou!
Pravdou je, že ju môžeme naplniť s hocičím, závisle od vkusu, ročného obdobia a dokonca od špenátu a pečeňovej paštéty až po najrôznejšie ochutené mäsá.

18. CESTOVINA STELLINE


Stelline je ozajstným klasikom medzi malými cestovinami, ktoré sú vhodné do polievok. Každé talianske dieťa vyrastá na tejto cestovine, ktorú rodičia pripravujú s veľkou láskou, aby svoje deti zaviedli do lahodného a chutného sveta cestovín.